Foto: Ilse Paulussen

Ik ben Sjors Veenendaal (1987) en ik ben samen met mijn partner Aart de trotse vader van onze zoon Tom (2018) en dochter Suus (2022). Als gespecialiseerd fertiliteitscounselor, social worker, relatietherapeut en ervaringsdeskundige help ik wensouders, co-ouders, donoren en draagmoeders in het vormgeven van hun eigen gezinsvorm in elke fase van gezinsvormen van nu.

“Toen ik me realiseerde dat ik geen kinderen zou krijgen op een traditionele manier, zag ik veel praktische- en emotionele beren op de weg. Met veel doorzettingsvermogen, vallen en opstaan, een zoektocht naar informatie en het hebben van de juiste contacten, is het ons uiteindelijk gelukt om een prachtig gezin te vormen. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan wil ik graag delen om anderen de hulp te bieden waar ik tijdens ons traject zo’n behoefte aan had.”

Wellicht zie jij ook beren op de weg, is je gezin nog niet compleet of weet je niet goed waar je moet beginnen en heb je er behoefte aan om met mij van gedachten te wisselen.

 

Studio Kinderwens

Door de jaren heen heb ik verschillende ervaringen opgedaan. Zo heb ik de adoptiecursus volledig doorlopen. Daarnaast heb ik een traject doorlopen met drie verschillende draagmoeders, zowel door middel van zelf-inseminatie (laag technologisch draagmoederschap) als door middel van IVF in het buitenland met behulp van een eiceldonor en een buitenlandse draagmoeder (hoog technologisch draagmoederschap). Ik ben actief bezig geweest met hoogtechnologisch draagmoederschap in Canada en ben op de hoogte van de procedures in de Verenigde Staten.

 

 

Als bestuurslid van stichting Meer dan Gewenst – de Nederlandse stichting voor regenbooggezinnen heb ik een breed netwerk van ervaringsdeskundigen en specialisten op het gebied van draagmoederschap en niet-traditioneel ouderschap, waaronder juristen, medisch specialisten, andere counselors en in het buitenland als contactpersoon van Men Having Babies.

 

Ik werk ook als counselor bij centrum voor vruchtbaarheid Nij Geerten in Elsendorp, Noord-Brabant. Hier spreek ik patiënten met fertiliteitsproblemen en met wensouders en donoren rondom donorconceptie.

 

Per 1 juli 2024 ga ik aan de slag als fertiliteitscounselor medisch maatschappelijk werk op het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.

 

 

Ook ben ik redactieraadslid van het landelijk informatiepunt draagmoederschap – www.draagmoederschap.nl.

 

Met mijn kennis, ervaring en opleiding tot Social Worker (BSW) aan de Hogeschool Utrecht en verschillende cursussen- en opleidingen, ben ik in 2020 Studio Kinderwens gestart, gericht om mensen die een gezin willen vormen dankzij de hulp van een draagmoeder en vrouwen die overwegen een kindje voor een ander te dragen te helpen. Ik begeleid wensouders, draagmoeders en eiceldonoren in elke fase van het draagmoederschap. Of je oriënterend bent, bezig om in verwachting te raken, tijdens de zwangerschap, maar ook daarna, ik sta voor je klaar voor counseling, begeleiding en relatietherapie.

 

Ik ben aangesloten bij de BPSW – de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk.

Tevens sta ik op de sociale kaart van FIOM

Boeken

Gedurende ons persoonlijke traject heb ik samen met mijn partner een blog en dagboek bijgehouden. Deze losse teksten hebben we gebundeld en in een boekvorm uitgegeven. Ons boek is via deze website te koop en dient ter inspiratie, acceptatie en motivatie voor wensouders en draagmoeders en hun omgeving.

Tevens hebben we een prentenboek gemaakt, die te koop is op deze pagina. De Papa’s van Teddy vertelt het verhaal van twee papaberen die graag een kindje willen. Het lukt niet, als er opeens een mamabeer verschijnt met een heel lief aanbod…

 

Media en politiek

Ik ben regelmatig in de media rondom draagmoederschap. Ik ben van mening dat het belangrijk is om draagmoederschap een gezicht te geven. Daarmee creëer je meer begrip, acceptatie en integratie in de samenleving én in de politieke lobby.

Ter bescherming van alle partijen, en zeker voor het (ongeboren) kind.

Tevens ben ik actief in de politieke lobby en strijd voor goed gereguleerde wet- en regelgeving ter bescherming van wensouders, draagmoeders, eiceldonoren en vooral de kinderen.

Hoe helpen we nieuwe gezinnen tot bloei komen?

Steeds meer wensouders kunnen een gezin starten dankzij draagmoederschap met eiceldonatie, ook man-man stellen en transgender personen. Voor alle betrokkenen in deze nieuwe gezinnen is begeleiding belangrijk, zodat de gezinnen zich goed kunnen ontwikkelen. Een consortium van kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat richtlijnen voor deze begeleiding ontwikkelen. Hiervoor worden in een groep nieuwe gezinnen de behoeften in kaart gebracht. Het consortium ontving 1.1 miljoen euro voor dit onderzoek vanuit de Nationale Wetenschapsagenda.
Namens Stichting Meer dan Gewenst ben ik aangesloten in het consortium.

"Liefde is voor iedereen"

Foto: Ilse Paulussen

Wellicht tot snel!

Hartelijke groeten, 

Sjors Veenendaal – Studio Kinderwens

Sjors is aangesloten bij 

– Point Netwerk – Het netwerk voor professionals in de psychosociale fertiliteitszorg  

– Stichting Dutch Rainbow Familyprofessionals  (DuRF) – Het register van ervaren en gespecialiseerde Rainbow familyprofessionals en Anders Ouderschapsprofessionals.

Special Interest Group (SIG) Gameetdonatie van de NVOG

– Lid van de redactieraad van het Landelijk Informatiepunt Draagmoederschap – gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid

– Lid van de BPSW – de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk 

– Hulpverlener op de sociale kaart van FIOM.

Winkelwagen